Att tänkta på innan du tar ett privatlån

Att ta ett privatlån bör alltid betraktas som något man verkligen tänker igenom väldigt noggrant innan man bestämmer sig. I grund och bottnen är det pengar du inte har som du behandlar.

– Hur ser din ekonomi ut just nu och hur tror du att den kommer se ut i framtiden?

Det absolut viktigaste och det första du bör göra, är att göra en ordentlig uträkning och se över din ekonomi. Har du verkligen råd att ta ett privatlån just nu, oavsett hur låg ränta du lyckas få? Se efter hur mycket pengar du har och hur mycket av din inkomst du kan spara undan. Försök sedan ta en titt in i framtiden. Ser din privatekonomi bättre eller sämre ut?

Är din inkomstkälla stabil?

Din inkomstkälla är kanske stabil idag och en tid framöver, men hur ser det ut om 5 – 10 år? Om du tar ett privatlån med låg ränta och över en återbetalningstid som ligger på flera år framöver måste du också försöka tänka så långt fram. Har du en fast anställning kan det vara bra att fundera på om din position i företaget är stabil nog för att stå sig de närmsta 10 åren. Även ett privatlån med lägst ränta ska betalas, oavsett om du har en inkomst eller inte.